De witgoedspecialist

Witgoed, daarmee bedoelen we diverse huishoudelijke apparaten, die echt niet alleen in de keuken gebruikt worden, maar ook elders in de huishouding. Zo vallen onder andere koelkasten, diepvriezers, wasmachines, en wasdrogers onder de term witgoed.

Waarom we dit witgoed noemen? Eigenmlijk heel simpel. Van oorsprong, alhoewel je tegenwoordig dit soort huishoudelijke apparaten tegen meerprijs in nagenoeg alle kleuren kunt krijgen, waren dit soort huishoudelijke apparaten altijd wit. De electronicawinkels waar je onder andere wasdrogers en diepvriezers kunt kopen, worden dan ook vaak witgoedwinkels genoemd, alhoewel je daar bijna altijd ook bruingoed kunt kopen, en soms zelfs grijsgoed.

Bruingoed, dat zijn bijvoorbeeld radio’s en televisies, en inderdaad die waren vroeger nagenoeg altijd bruin. Deze term omvat alle geluids- en beeldapparatuur, want deze groep is natuurlijk veel breder dan alleen maar radio en televisie.

Soms wordt ook nog de term grijsgoed gebruikt, om apparatuur te omschrijven die niet in de eerste twee categorien valt, zoals bijvoorbeeld computers en dergelijke. Overigens worden alle groepen bij elkaar wel eens Consumentenelectronica genoemd.

Witgoed vergemakkelijkt het leven

Witgoed kan je dus in alle huishoudens vinden, en mede daardoor is het vanzelfsprekend een erg lucratieve markt voor diverse fabrikanten. En daar kom je vooral achter als je bijvoorbeeld een nieuwe koelkast nodig hebt, of een nieuwe wasmachine.

Dan, viegen de moderne snufjes je vaak om de oren, waarbij je je gedeeltelijk soms kunt afvragen of het bewuste apparaat al die snufjes wel nodig heeft.

Immers, bij een wasmachine zijn volgens onderzoeken slechts twee dingen belangrijk, buiten de prijs vanzelfsprekend, net als bijvoorbeeld bij een wasdroger. Het apparaat moet dat doen waarvoor je het wilt kopen, in het geval van een wasmachine dus de was goed schoon krijgen op de verschillende temeraturen, en moet vooral zuinig in het gebruik zijn. En vooral dit laatste wordt voor al het witgoed steeds belangrijker, want de energieprijzen gaan steeds verder omhoog, terwijl veel consumenten het toch ook belangrijk vinden om aan het millieu te denken.

Steeds meer consumenten worden dan ook bewust genoeg, om zelf dergelijke apparaten te kunnen uitzoeken, waarbij het enrgielabel, dat verplicht op iedere koelkast en dergelijke zichtbaar moet zijn, natuurlijk een grote hulp kan zijn.

Een tip wellicht als je witgoed gaat kopen. Wil je door iemand geholpen worden, ga dan naar een witgoed specialist. Kun je prima zelf alles bekijken, kan je er ook voor kiezen om op internet een witgoedsite te bezoeken. Daar zijn de prijzen vaak een stuk lager.