Tiny House

Infraroodverwarming in kleine huizen: efficiënt, onafhankelijk, ruimtebesparend

25 vierkante meter, keuken, kleine badkamer – het leest als een advertentie voor een studentenflat. In feite is het echter een beschrijving van een eengezinswoning. Of het nu gaat om ecologisch bewustzijn, financiële redenen of door gebrek aan woonruimte – steeds meer mensen verhuizen naar een klein huis. Waar gaat de trend over en waarom is infrarood verwarming hier zinvol.

“Groter is beter”. Dit is een centraal motto van de toonaangevende Amerikaanse cultuur. Daartegenover staat een trend uit de VS die recent zijn weg naar Duitsland heeft gevonden: wonen in kleine en stacaravans. Met de zogenaamde Tiny House Movement is er nu een wereldwijde beweging die het kleine leven als hun credo verklaart. De beweging is ontstaan ​​tijdens de economische crisis in 2007. Toen de vastgoedbubbel barstte, stortte ze eerst de Amerikaanse en vervolgens de wereldeconomie in een financiële crisis. Door de precaire economische situatie verhuizen steeds meer mensen naar kleine huisjes.

Tegenwoordig verkleinen eigenaren hun woonruimte niet alleen om financiële redenen, maar ook steeds meer vanwege ecologisch bewustzijn. Het gebrek aan woonruimte in veel grote Duitse steden doet de rest. Minder is meer in plaats van groter is beter. De meeste kleine huisjes zijn niet groter dan 30 vierkante meter. Velen van jullie zijn mobiel. Dankzij de intelligente indeling van de kamers, zoals een slaapzolder onder het dak, bieden ze nog steeds slaapgelegenheid voor maximaal vier personen.

INFRAROOD VERWARMING ALS VOORKEURSVERWARMINGSBRON
Als het gaat om het type verwarming, vertrouwen de meeste kleine huizen op infraroodverwarming. Naast algemene voordelen, zoals een aangename warmteverdeling door stralingswarmte en weinig onderhoud, zijn er enkele speciale kenmerken die infraroodwarmte het favoriete verwarmingstype voor met name stacaravans en kleine huizen maken.

Een van deze eigenschappen is de kleine voetafdruk. Om de leefruimte tot een minimum te beperken, is een optimale benutting van elke vierkante centimeter woonruimte nodig. Waar conventionele verwarming met olie en gas waterleidingen, uitlaatpijpen en een ketel vereist, is een stopcontact voldoende voor infrarood verwarming. Omvangrijke radiatoren zijn ook niet nodig. Infraroodpanelen zijn slechts enkele centimeters dik en kunnen onopvallend aan het plafond of de muur worden bevestigd. Een reden waarom infraroodverwarming wordt gebruikt in kleine ruimtes zoals in de badkamer.

HET LICHTGEWICHT VAN DE VERWARMINGSTYPEN
Het lage gewicht van infraroodstralers gaat hand in hand met de kleine benodigde ruimte. Dit is vooral voordelig voor stacaravans. Om transporteerbaar te blijven, mogen deze een bepaalde maximale belasting niet overschrijden. Bovendien betekent meer transportbelasting meer brandstofverbruik. Terwijl een gasketel en accessoires veel meer wegen dan 100 kilo, is een infrarood paneel een echt vlieggewicht.

WARMTE UIT DE CONTACTDOOS
Plug in, verwarming aan. De lage installatie-inspanning en flexibiliteit is een ander kenmerk dat infraroodstralers het favoriete verwarmingssysteem maakt voor stacaravans. Terwijl gasverwarming een aardgasleiding vereist en olie een tank verwarmt, is een stroomaansluiting voldoende voor een infrarood verwarmingssysteem. Hierdoor zijn eigenaren flexibel in het kiezen van de locatie van hun stacaravan en is verhuizen snel.

DUURZAME INFRAROOD WARMTE MET ECO-KRACHT
Minder woonruimte betekent minder kosten. Wonen in een klein huis betekent echter ook minder verbruik van hulpbronnen en een kleinere ecologische voetafdruk. Steeds meer eigenaren verhuizen om redenen van duurzaamheid naar een minihuis. Het gebruik van een infraroodstraler kan een duurzame levensstijl onderstrepen. Terwijl conventionele olie- en gasverwarmingssystemen zijn gekoppeld aan fossiele brandstoffen, kan infraroodverwarming duurzaam worden gebruikt.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte elektriciteit groene stroom is. In tegenstelling tot conventionele elektriciteit komt het niet van leveranciers van fossiele energie zoals kolen, maar van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie en wind- en waterkracht.