Schaduwgras

Een verzorgd gazon?

Ik ben een Liefhebber van een tuin die er redelijk verzorgd uitziet. Elk onkruidje hoeft niet per se te worden getrokken, elk bed wordt van de bladeren verwijderd. Maar het gazon moet worden gemaaid. Werkelijk. Ik heb het gazon ongeveer 5 weken laten groeien vanwege ziekte, een goed gevulde kalender en veelvuldige regen. Wat is er gebeurd?

WAAROM JE HET GAZON MOET LATEN GROEIEN
Iedereen die een goed onderhouden tuin waardeert, zal niet graag overtuigd worden om het gazon ongestoord te laten groeien. U heeft een buitengewoon belangrijk voordeel dat elke tuinman zou moeten waarderen: u leert uw gazon kennen.

Ik was verbaasd om te zien waar het gazon goed groeit, waar de groei wordt geremd en waar niets aan de hand is.

Als een gazon enkele weken ongestoord kan groeien, komen alleen grassprietjes uit de grond, maar meestal ook wat andere planten. Dit kan paardenbloem, witte klaver of madeliefjes zijn. Veel van de bloeiende planten in het gazon zouden nooit worden gezien als u het gazon elke 7-14 dagen over het gebied veegt.

Het gazon laten groeien is dus niet altijd een teken van een gebrek aan motivatie voor tuinonderhoud, maar kan ook een spannend project blijken te zijn waarbij je je gazon echt leert kennen.

Let er wel op dat je het juist gras in de tuin zaait. Een tuin met veel schaduw heeft niets aan gewoon gras. Je kunt dan beter schaduwgras kopen.

Bijen in de tuin
Een leuk neveneffect: je hebt meer bijen die de tuin bezoeken. Ze trekken bloemvormende planten aan op het gazon.

ERKEN ONKRUID IN HET GAZON EN VERWIJDER HET 
Als je gazon laat groeien, zie je niet alleen andere planten, maar bewerk je ze ook gericht. In een stuk van onze tuin hebben we veel kastanjes van een volwassen boom.

Door het onbehandelde gazon kunnen we zien welke van de kastanjes wortel hebben geschoten en ze eruit trekken in plaats van ze keer op keer bij te snijden met de grasmaaier terwijl ze zich verspreiden.

LET OP: MOS KAN EEN PROBLEEM ZIJN
U mag het gazon echter niet te lang en te lang laten worden. Want waar er geen zon is door de lange grassprieten, hoopt vocht zich op. En waar vocht zich ophoopt, begint mos graag. Dit belemmert op zijn beurt de groei van het gazon op lange termijn.

Na 5 weken onverzorgd gazon
5 weken niet grasmaaien heeft enkele voordelen – uiteindelijk heb je minder werk in de tuin :-). Maar ik kijk er al naar uit om het mooi te maaien met mijn grasmaaier en vervolgens met de kooimaaier. Dit verbetert de tuin enorm en je voelt je er prettiger in. Het is ook goed om te weten dat de kortere weg betekent dat de zon beter in de grond kan doordringen en mos kan vermijden.

Denk dus goed na wanneer u het gazon wakker wilt houden. Misschien tijdens een vakantie, waar je toch al een paar weken op reis bent? Het moet het proberen waard zijn.