crowdfunding

Crowdfunding

Of het nu start-ups, creatieve ideeën of zelfs films zijn – tegenwoordig worden steeds meer projecten uitgevoerd met crowdfunding. Een bekend voorbeeld is ongetwijfeld de film Stromberg, waarin meer dan 3000 supporters van de office scare binnen een week een miljoen euro in de blockbuster hebben geïnvesteerd. De film leverde aan de Duitse kassa zelfs zoveel op dat de kleine investeerders winst terugkregen. Crowdfunding lijkt dus te werken, maar wat er echt achter het woord staat, is eigenlijk bij maar heel weinig mensen bekend.

Laten we beginnen met de vertaling van het eigenlijke woord: een menigte, vertaald uit het Engels, is een groep mensen, in dit geval een groep investeerders. De term financiering is gemakkelijk te vertalen als financiering. Bij elkaar betekent dit dat bij crowdfunding iets wordt gefinancierd door een groep investeerders. Of om het meer in detail te omschrijven: in plaats van het geld te lenen voor de implementatie van het bedrijf, project of start-ups, zijn de bankbiljetten afkomstig van een hele reeks particuliere investeerders.
Het is ook belangrijk om te weten dat crowdfunding ook is onderverdeeld in vier modellen: crowdfunding (geld voor een goede daad); Crowdsponsoring (geld voor erkenning); Crowdinvesting (geld voor deelname) en crowdlending (geld voor rente).

Maar hoe verkoopt de geneigde jonge ondernemer zijn baanbrekende idee? Er zijn nu verschillende crowdfundingplatforms op internet, waarop projecten in detail worden gepresenteerd en dus voor investeerders kunnen worden aangetrokken. Het hele idee kwam oorspronkelijk uit de VS en nadat de eerste successen daar te zien waren, begonnen de eerste platforms in Europa. Crowdfunding is echter al lang volledig geaccepteerd, wat ook blijkt uit de cijfers van dit jaar. Van januari tot juli 2019 heeft het model voor crowdfunding alleen al met succes 66 projecten in Duitsland gefinancierd – met een totaal van 27,9 miljoen EUR. En wat daar werkt zal ook in Nederland goed werken.

Wij denken dat crowdfunding steeds vaker zal voorkomen, maar banken zullen niet helemaal van het toneel verdwijnen als het gaat om financiering. De introductie van de Small Investor Protection Act was voor hem bijzonder positief omdat het “hielp om het onderwerp op een betrouwbare manier te sturen, waardoor het voor startups gemakkelijker wordt om een ​​menigte voor zich te winnen”.