Sollicitatie

Solliciteren via blog: zo werkt passief zoeken naar werk

Sollicitaties hoeven niet altijd te voldoen aan een traditioneel formulier, zoals een schriftelijke aanvraag op papier of een aanvraag per e-mail. Creatieve en moderne vormen zijn al lang beschikbaar, net als een applicatieblog.
Of u een blogapplicatie kunt aanvragen, hangt af van twee factoren:

  • De gebruiken van uw doelgroep.
  • Je affiniteit met bloggen.

Er zijn nog steeds sectoren en bedrijven waarin blogs, sociale netwerken en online applicaties nogal sceptisch worden bekeken.
Dat zal in de loop van de jaren veranderen. Het heeft echter weinig zin om HR of bazen te benaderen via een medium dat ze niet gebruiken of zelfs afwijzen. Afhankelijk van de verloving kan het zelfs het zoeken naar werk beschadigen en verkeerd worden begrepen als een profileringsverslaving.
Toegegeven, het is niet eenvoudig om vooraf te achterhalen wie zo denkt.
Soms helpt het zoeken naar persinterviews of het lezen van onze werkgeverscontrole.

  • Maar zelfs als u momenteel op zoek bent naar een carrière in een nogal conservatieve branche, kan een blog voor sollicitanten – op lange termijn – zinvol zijn en vruchten afwerpen.
  • Zeker als je bijvoorbeeld …

later wilt overstappen naar een andere, modernere vestiging.
van plan bent om als zelfstandige te stoppen.
De aandacht van headhunters en recruiters willen trekken.

In feite zijn sollicitatieblogs minder bedoeld om actief op een specifieke baan te solliciteren. De inspanning zou ook te groot zijn. Ze dienen eerder het zogenaamde passieve zoeken naar werk, ook wel het zoeken naar een baan op sociale media (of eerdere toepassing 2.0) genoemd.
Dat betekent: Met de blog krijg je een hoge zichtbaarheid op het net.
Sterker nog: het gestaag groeiende bereik, de aandacht en het lezerspubliek en een duidelijk herkenbaar competentieprofiel trekken niet alleen HR-medewerkers aan die online op zoek zijn naar talent. Maar ook andere bloggers, experts of medewerkers die vroeg of laat over je praten en je aanbevelen.
Of anders gezegd: na een (behoorlijk arbeidsintensieve) opzetfase komen geïnteresseerden en vacatures op een bepaald moment via de sollicitantenblog naar je toe. En dat voor een heel beroepsleven!

Het is echter een vereiste dat u uw blog regelmatig bijhoudt – en natuurlijk even interessante en relevante inhoud publiceert. Als je hier alleen blah levert, kun je het gebruiken om jezelf te saboteren.