curriculum vitae

Wat is de perfecte CV?

Voor de meeste werkgevers staat het curriculum vitae of curriculum vitae (C.V.) centraal in de toepassing. Dit is ook begrijpelijk, aangezien uw cv het HR-personeel het beste overzicht geeft van uw kwalificaties en ervaring. Investeer dus voldoende tijd om te scoren met een perfect curriculum vitae.

Het perfecte curriculum vitae hangt altijd af van de branche waarvoor u solliciteert en hoeveel creativiteit er in de betreffende branche vereist is. Maar er zijn belangrijke punten die altijd hetzelfde blijven en ongeacht de branche in acht moeten worden genomen. In dit artikel leer je wat een perfect cv maakt en hoe het is gestructureerd.

Wanneer u voor het eerst een cv maakt, vul deze dan in met feiten.

Feiten over:

  • Onderwijs en training
  • Studeren
  • Professionele ervaring
  • Je professionele carrière
  • Specificeer eventuele bestaande projectbeschrijvingen / referenties
  • Specificeer technische competentiegebieden (bijv. Kennis van computer / software)

Optioneel: samenvatting van kerncompetenties en andere verplichtingen die bij de functie passen

  • Zachte vaardigheden
  • Talen
  • Hobby’s

Dat wil zeggen: je schrijft de levensfasen op, maar niet in de vorm van een roman of een verhaal, maar als feitelijke informatie.

Bovenal moet u de feiten die u uit uw cv hebt verzameld in een tweede stap herzien en deze indien nodig inkorten of aanvullen. In het curriculum vitae voor bijvoorbeeld een systeembeheerderfunctie zou de zomerbaan als limonadeverkoper moeten worden weggelaten, maar de stage bij een IT-bedrijf vind je op het curriculum vitae.

De algemene regel is: pas niet alleen de sollicitatiebrief aan, maar ook je cv aan het bedrijf en haar vestiging. Onderzoek de homepage van uw toekomstige werkgever en de geadverteerde vacature en filter de belangrijkste zoekwoorden voor uw cv uit. Deze neem je vervolgens op in je curriculum vitae, maar vergeet niet eerlijk te zijn en alleen de sleutelwoorden te gebruiken die bij je kwalificaties passen.

Als HR-medewerkers 100 sollicitaties ontvangen en deze vooraf doorzoeken en selecteren met behulp van de trefwoorden, heb je een goede kans om in de volgende ronde met de juiste trefwoorden in je curriculum vitae te zitten.

De basisregels van een cv

Naast de structuur en inhoud van een curriculum vitae zijn er enkele basisregels die in acht moeten worden genomen.

Wees eerlijk bij het maken van je cv. Veelgeprezen taalvaardigheden, die in werkelijkheid al verroest zijn, zouden op zijn vroegst worden opgemerkt tijdens een test in het interview, maar uiterlijk bij het starten van de nieuwe functie.
Zorg ervoor dat je spelling correct is en vermijd grammaticale fouten en typefouten op je CV. Bij dergelijke fouten komt u snel op de “Helaas nee” stapel HR-medewerkers terecht. Laat iemand die de Duitse taal kent je cv bewerken (vier ogen zien er meer dan twee).
Je cv mag niet langer zijn dan vier pagina’s. Vooral als je veel schoolverlaters of beroepservaring hebt, houd dan je cv kort. Beschrijf de fasen van uw professionele carrière in sleutelwoorden.

Wat moet er op het cv staan?

In elk curriculum vitae, ongeacht de structuur en het type curriculum vitae, zijn de volgende gegevens verplicht.

Persoonlijke gegevens, zoals voor- en achternaam, geboortedatum en plaats, nationaliteit en uw contactgegevens zijn verplichte gegevens in het curriculum vitae. De religie of de naam en het beroep van de ouders zijn dat niet.
In het geval van mannelijke aanvragers moet ook de burger- of aanwezigheidsdienst worden vermeld in het curriculum vitae.
Bovendien maken school- en beroepsopleiding en beroepservaring deel uit van een volledig curriculum vitae. Dit moet heel individueel in het curriculum vitae worden opgenomen. Als je al een universitair diploma hebt, is het niet nodig om op je cv informatie te geven over waar je op de basisschool was.

Als je een stage hebt gevolgd, heb je misschien al meer professionele ervaring. Met name voor sollicitanten met een lange professionele ervaring kunnen doelen worden vermeld in de respectievelijke werkgevers-cv’s.
In ieder geval geldt het volgende voor school- en professionele carrières: Neem deze feiten chronologisch, te beginnen met de meest actuele, op in het curriculum vitae.

Als je nog meer taalvaardigheden, soft skills en andere bijscholing hebt, moeten deze ook vermeld staan ​​in het curriculum vitae. Bovenal kun je scoren bij de HR-staf als je vaardigheden voldoen aan de eisen van de vacature.
Neem je hobby’s op in je cv. Deze beslissen in de regel niet of uw aanvraag, maar laten wel prima zien wat voor een persoon je bent.

Het opmaken van een CV is natuurlijk iets dat tijd kost. Je kunt ook een CV sjabloon downloaden dat sonnige site ter beschikking stellen.