Zonnebril

De juiste zonnebril

Bijna elk zichzelf respecterend modemerk ontwikkelt zijn eigen zonnebrillenontwerpen als aanvullende accessoires voor hun respectievelijke collecties, natuurlijk ook voor mannen. En met groot succes, want ook in deze branche heeft zich een zekere merkdruk gevestigd. Doorslaggevend voor de keuze van de juiste zonnebril is natuurlijk enerzijds de vraag wat er momenteel in de mode is en anderzijds de momenten waarop ze worden gebruikt. Een klassieker, vooral voor mannen, is de simpele zwarte zonnebril, of de donkere pilotenbril, die waarschijnlijk nooit uit de mode zal raken en ook in 2016 tot de absolute “must haves” behoort. Dit smaakvolle accessoire past goed bij een eenvoudige jeans met een T-shirt en bij een zakelijke outfit wanneer de job daarom vraagt. Zelfs bij feestelijke gelegenheden waar een donker pak vereist is, is de elegante zwarte zonnebril net zo stijlvol als elegante manchetknopen of chique dasspelden.
Voor warme dagen in de zomer voor vrije tijd, voor sport of op het strand zijn er veel verschillende zonnebrillenmodellen. Een doorslaggevend criterium is altijd functionaliteit, die een belangrijke rol zou moeten spelen bij het kiezen van uw eigen bril.
Bijna elk seizoen, ook in 2016, spelen kleuren een heel bijzondere rol in de mode.

Voor de “stoere vent” die echt wil opvallen op het strand zijn er bijvoorbeeld zonnebrillen met een zwart montuur en felrode lenzen of is de hele bril helemaal gekleurd. De veren en bril zijn uniform, bijvoorbeeld groen of blauw, alleen het voorste montuur van de bril biedt een contrast in donkergrijs.
Zonnebrillen die in alle tinten licht getint zijn, met een eenvoudig zwart of bruin montuur en pootjes, worden deze zomer in een grote selectie aangeboden. In tegenstelling tot vrouwen die zich graag met iets gouds sieren, worden voor mannen brillen met lichtzilveren glazen, soms ook gespiegeld, aangeboden.

Brede veren met zeer grote “oversized” glazen zijn in 2016 nauwelijks verkrijgbaar en zijn behoorlijk uit de weg.
Smalle, onopvallende frames hebben de voorkeur. Dit effect wordt vaak bereikt met de kleur van de bril. Als ‘man’ de voorkeur geeft aan onopvallende elegantie, kan hij dit bereiken met een montuurloze bril die is voorzien van ronde, lichtdoorlatende lenzen. De zogenaamde “nikkelglazen” hebben een vergelijkbare look en de smalle metalen pootjes zijn nauwelijks omvangrijk.

Zowel ronde, hoekige als ovale vormen zijn beschikbaar voor de frames. In de “race” -versie, die ook in 2016 up-to-date is, zijn de ovale frames smaller en meer naar achteren toe. De pootjes van deze zonnebril zijn breder waardoor ze beter passen bij het totaalbeeld en het montuur is vaak uitgevoerd in dezelfde kleur als de lenzen.
In het seizoen 2016 worden weer spiegelglazen aangeboden die een anders normale outfit een stoerder tintje geven. De monturen en pootjes zijn meestal gemaakt van metaal en in dezelfde kleur als de lenzen. Het voordeel van deze versie is een lichte uitstraling en dat niemand ziet waar zijn ogen ronddwalen.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Naast de uitstraling van zonnebrillen spelen functionaliteit en kwaliteit natuurlijk een doorslaggevende rol. In de zomer moet het immers ook zijn hoofdtaak vervullen: de ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Als u de bril zelden gebruikt, kan het mode-aspect op de voorgrond staan. Voor alle anderen is het zeker de moeite waard om te vragen naar de voor- of nadelen van het betreffende model.

Net als elke andere bril bestaat een zonnebril uit twee delen: het montuur en de lenzen.

Het frame bestaat uit de voorkant en de beugel. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van een zogenaamde beugelaanslag, die werkt als een scharnier. Als het een veerscharnier is, is het voordeel dat de beugel een lichte overstrekking toelaat. Daarnaast past de bril zich beter aan de vorm van het hoofd aan. De rondingen van de uiteinden van de slaap zorgen ook voor een betere grip en een stevige pasvorm.

Als de veren zijn gemaakt van een thermoplastisch materiaal, kan de curve aan het uiteinde speciaal worden aangepast aan de drager. Als je in de zomer erg gevoelig bent voor licht en vaak een zonnebril draagt, is een goede, stevige pasvorm een ​​heel belangrijk onderdeel.
De brilmonturen kunnen gemaakt zijn van kunststof, metaal, titanium of hout.

Metaal:
Brilmonturen van metaal hebben het voordeel dat ze erg fijn en dun zijn, maar toch als bijzonder robuust worden beschouwd. Ze zijn corrosiebestendig en zeer geschikt voor modellen die grijs of glanzend zilver moeten worden gearceerd.
Een nadeel van dit materiaal is dat het alleen objectieve en neutrale lijnen toelaat voor de slapen en de glazen randen.

Titanium:
De verwerking van titanium biedt vergelijkbare voordelen als die van metaal. Het is licht en erg stabiel. Corrosie is ook nagenoeg onmogelijk.
Omdat veel titaniumlegeringen echter ook nikkel bevatten, is het nadeel dat deze brilmonturen allergieën kunnen veroorzaken.

Hout:
Het minst bewerkte materiaal is waarschijnlijk hout. Een voordeel is zeker de mogelijkheid van individualiteit en uniciteit van de vaak handgemaakte modellen.
Aangezien deze glazen met de hand worden gemaakt, is het nadeel de hogere prijs die nodig is. Daarnaast zijn er meerdere houtsoorten nodig voor de productie, wat de productie bemoeilijkt en vertraagt. Een ander nadeel is dat de installatie van de brillenglazen veel gecompliceerder is omdat hout minder flexibel is.
De lenzen van de zonnebril zijn gemaakt van kunststof of mineraalglas.

Plastic:
De voordelen van plastic glazen zijn hun lichtheid en dat ze zo onbreekbaar zijn. Ingebouwde filters beschermen de ogen in de zomer tegen schadelijk UV-licht. Tinten en kleuren is mogelijk in elke kleur. Ook versplintering van de glazen kan worden uitgesloten.
Het moet als een nadeel worden gezien dat de plastic glazen gemakkelijk krassen. Het is voor iedereen die een normale bril nodig heeft belangrijk dat deze bril niet geschikt is voor zonnebrillen met hoge dioptrie-aantallen.

Mineraal glas:
De voordelen van dit materiaal zijn de hoge krasvastheid. Bovendien maakt de aard van deze lens het mogelijk om verschillende tanden samen te smelten en kan daarom worden gebruikt voor de productie van multifocale brillen.
Mineraalglas is ook dunner dan plastic glazen en kan daarom gebruikt worden bij hoge dioptrie waarden. Mineraalglas is ook goedkoper dan plastic, maar het is ook zwaarder.
Een nadeel is dat het totaalgewicht van de bril hoger is. Hoe meer uitgesproken de ametropie, hoe zwaarder het model wordt.
Bij het sporten in de zomer of bij een sportongeval bestaat de kans dat de mineraalglazen zonnebrilglazen versplinteren en daardoor oogletsel kan veroorzaken.

De prijs

Naast mode en materiaal is er natuurlijk nog iets dat belangrijk is, de prijs.

Een goedkope zonnebril, en modieus, is heel wat waard.