Turkije

Dingen die u moet weten voordat u op reis gaat!

Strandvakantie, Istanbul als verbinding tussen Oost en West en Cappadocië maken van Turkije een spannende reisbestemming. Hier heb ik mijn reistips over Turkije verzameld, waaronder de mooiste bezienswaardigheden, aanbevolen hotels en handig advies. 1. Reisgids Hoofdstad: Ankara Vliegtijd: 3-4 uur Taal: Turks Munteenheid: Turkse lira (TRY) Tijdzone: CET +1 Strandvakanties aan de Turkse Rivièra, stedentrips naar Istanbul, het sprookjesachtige landschap van Cappadocië in Centraal Anatolië, de ruïnes van Troje en de Turkse keuken uit Gaziantep maken van Turkije een ongelooflijk diverse reisbestemming.

Top 10 toeristische attracties in Turkije

1. Istanbul:

Het oude Constantinopel, hoofdstad van het Romeinse Rijk, Byzantium en het Ottomaanse Rijk, Hagia Sophia, Grand Bazaar, Bosporus, Topkapi Sultan Paleis met de Harem, nachtleven in Beyoglu, …

2. Troje:

Ruïnes van de stad waar naar verluidt de beroemdste geschiedenis van Europa zo’n 4000 jaar geleden heeft plaatsgevonden, nabij Canakkale aan de Dardanellen.

3. Antalya:

2200 jaar oude stad, kilometerslange zandstranden, oude ruïnes, …

4. Side:

“hoofdstad” van het zomertoerisme in Turkije met de Apollon-tempel, een Romeins theater en enkele van de beste hotels in Turkije.

5. Ankara:

Turkse hoofdstad met de oude naam Angora, de ruïnes van Gordion, zijderoute in Beypazari, wijnbouw, thermale hotels en geschiedenis.

6. Ephesus:

Ruïnes van de Romeinse metropool met 250.000 inwoners nabij Kusadasi.

7. Göbekli Tepe:

11.000 jaar oud, de oudste tempel in de menselijke geschiedenis tussen de Eufraat en Tigris bij Sanliurfa in de vruchtbare halve maan.

8. Bursa:

Oude hoofdstad van het Ottomaanse rijk, Sutlan-graven, skigebied, zijdebazaar, 700 jaar oude huizen in het UNESCO-werelderfgoeddorp Cumalikizik, …

9. Cappadocië:

Grotsteden, grotkerken, grotwoningen, grothotels: sprookjesachtig landschap waarin mensen al duizenden jaren hun kamers graven in de zachte ondergrond gevormd door de 3.914 meter hoge vulkaan Erciyes Dagi. Denk ook zeker aan de ballonvaarten in Uchisar!

10. Konya:

Thuisbasis van de Mevlana derwisjen en hun stichter Rumi, de neolithische archeologische vindplaats Catalhöyük en het Centraal-Anatolische landschap.

Top 10 reistips voor Turkije

1. Toegang:

Nederlanders kunnen 90 dagen in Turkije verblijven met hun identiteitskaart zonder visum. Oostenrijkers hebben een online visum nodig en mogen alleen met hun paspoort binnen, maar blijven dan 90 dagen.

2. Wissel geld:

In Turkije moet u indien mogelijk altijd met Turkse lira betalen, dit is goedkoper. Staatsattracties, musea en soortgelijke instellingen accepteren alleen Turkse lira als betaalmiddel. Meer tips over het wisselen van euro’s naar Turkse lira zijn beschikbaar op TurkeyTravel blog.de.

3. Betalen:

Je onderhandelt alleen over de prijs op de bazaar. In gewone supermarkten en in winkelcentra onderhandelen de Turken zelf ook niet meer. Een fooi van 10% is normaal in het restaurant, bij de bazaar is de niet onderhandelde prijs jouw fooi.

4. Taal:

In de typisch Duitse badplaatsen tussen Antalya en Alanya vind je altijd Duitssprekende medewerkers. Spreek je zelf geen Duits is dat wel iets om rekening mee te houden. Alle medewerkers spreken Engels in de rest van de toeristische gebieden. Als je eenmaal uit de toeristische trekpleisters bent, zul je zelden de lokale bevolking tegenkomen die een vreemde taal goed beheerst.

5. Internet en telefoon:

Restaurants, cafés en hotels hebben allemaal gratis Wi-Fi. Simkaarten kun je helaas alleen op de grootste luchthavens van Turkije kopen. Een goed alternatief is de Ay Yildiz prepaid Ay Star simkaart, die je in Duitsland kunt bestellen. Turkcell is meestal de meest verstandige optie binnen Turkije.

6. Ideale reistijd:

Hoogseizoen van juni tot september voor een strandvakantie in het zuiden. Het voorseizoen begint in april met 25 °, het weer in oktober is meestal zelfs beter dan in het voorseizoen.

7. Reiskosten:

Turkije is de goedkoopste bestemming voor een pakketreis aan de Middellandse Zee. De Turkse hotels hebben uitstekende recensies, er zijn veel vluchten en de prijzen zijn uitstekend in vergelijking met andere bestemmingen.

8. Verzekering:

In Turkije betaalt uw wettelijke ziektekostenverzekering meestal niet alle kosten in de privéklinieken in de badplaatsen. Bij een ongeval stapt u hier met een zeer hoge mate van zekerheid in. Wettelijke ziektekostenverzekeringen zorgen zelfs niet voor repatriëring naar Duitsland bij ziekte. Daarom raad ik zeker een buitenlandse ziektekostenverzekering voor Turkije aan.

9. Bestemmingen:

De badplaatsen tussen Antalya en Alanya zijn in de zomer de belangrijkste reisbestemming voor Duitse pakketreizigers. Dat is de reden dat wij liever naar de Egeïsche zee gaan, bijvoorbeeld naar hotel Aqua Fantasy Kusadasi. Bodrum staat bekend als het St. Tropez van Turkije met zijn jachthavens en 5 sterren resorts, Cappadocië belooft avontuur in Centraal Anatolië en Istanbul is de metropool tussen oost en west.

10. Openingstijden:

Supermarkten zijn doorgaans tot laat in de avond open, in de toeristische resorts zijn winkels en restaurants in de buurt van bezienswaardigheden normaal gesproken zelfs op feestdagen geopend. Vakantie heeft slechts een kleine impact op typische toeristische locaties.