Bastia

Corsica

“Le soleil a tant fait l’amour à la mer qu’ils on fini par enfanter la Corse.”

Vrij vertaald als: De zon hield van de zee en uiteindelijk baarden ze Corsica. (De zon is mannelijk in het Frans en de zee is vrouwelijk).

Zoals het lot het zou hebben, begon hij op 31 juli 1944 aan een verkenningsvlucht vanaf de luchthaven van Bastia en verdween kort daarna in de Middellandse Zee. Pas in 2008 werd het vliegtuig geborgen in de Middellandse Zee ten zuiden van Marseille. Corsica, het eiland van schoonheid, geuren en thuisbasis van Napoleon Bonaparte. Dit is waar mijn laatste reisverslag over gaat. Om precies te zijn, ik ben in Calvi, aan de noordwestkust.

Vakantie

Ik verblijf hier zeven dagen in een prachtig complex met tuin, zwembad en achterin met een uniek uitzicht op de plaatselijke berg, de Capu di Aveta. Fotografie staat natuurlijk op de voorgrond (dit keer vooral de flora). Calvi is de hoofdstad van Balagne, dit prachtige vruchtbare gebied in het noordwesten van Corsica. Er is een smalspoor op het eiland, liefkozend bekend bij de lokale bevolking als TGV Corse (Train des grandes vibrations).

Deze loopt van het westen van het eiland (Calvi) in een Y-vorm naar het noordoosten naar Bastia, dan over het midden van het eiland langs Corte naar de hoofdstad Ajaccio, de geboorteplaats van Napoleon. Wanneer je het eiland oversteekt, rijd je vanuit Calvi eerst langs een dromerige achtergrond van de kust, dan na een uur puft de trein het binnenland in, het landschap wordt steeds heuvelachtiger, dan bergachtig en het leek me dat ik Zwitserland in bijna vijf uur van Ticino over de hoogste bergpassen. We doorkruisen kloven op viaducten en passeren verschillende tunnels. In feite zijn er 38 bruggen en viaducten, 36 tunnels en 14 galerijen over een totale afstand van meer dan 230 kilometer.

Het hele eiland bloeit, groen en ruikt, voor het grootste deel is dit de zogenaamde macchia. Deze bestaat uit veel verschillende soorten planten. Hier bloeien meer dan 2000 plantensoorten en het ruikt naar allerlei kruiden. 78 planten komen alleen voor op Corsica. Geen wonder, want er zijn zelfs drie klimaatzones op Corsica, namelijk drie niveaus van Corsicaanse vegetatie. En u kunt al na een uur vliegen van Memmingen al van al deze pracht genieten.

1 gedachte over “Corsica”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *