Een verbouwing financieren

Een verbouwing financieren

Dit artikel gaat in op de manieren waarop je een verbouwing kunt financieren. We zullen het ook hebben over de mogelijkheid om subsidie te krijgen.

Vormen van financiering

In principe zijn de basisvormen van het financieren van een verbouwing de volgende:

  • Spaargeld
  • Persoonlijke lening afsluiten
  • Uitbreiding van de hypotheek

We zullen deze vormen in de volgende subparagrafen nader aan de orde stellen.

Spaargeld

Als je veel spaargeld hebt, waar je geen andere bestemming voor je hebt en waarover je nu belasting betaalt, dan is het gebruik daarvan voor het verbouwen van je woning voor de hand liggend. Je moet er wel zeker van zijn dat je het niet voor andere zaken nodig kan hebben. Als je een verbouwing moet onderbreken, dan is dat natuurlijk heel vervelend.

Persoonlijke lening afsluiten

Om te verbouwen kan je een lening afsluiten. De looptijd van zo’n lening is doorgaans maximaal 15 jaren. Je betaalt vaak een hogere rente dan voor je lopende hypotheek. Afhankelijk van hoeveel geld je wilt lenen en of je er wellicht daarnaast spaargeld voor kunt gebruiken, kan het een kostbare manier van financiering zijn.

Uitbreiding van de hypotheek

Je kunt je bestaande hypotheek uitbreiden om een verbouwing te betalen. De afsluitkosten van zo’n uitbreiding zijn betrekkelijk hoog en deze vorm is daarom niet aantrekkelijk voor kleine leenbedragen (minder dan € 25.000). Bij kleine bedragen is een persoonlijke lening meer gepast. Een rol speelt ook dat je de lening afsluit voor 30 jaren. Echter, als je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning, dan kan je de verbouwingskosten daar al in meenemen. Met andere woorden, je schrijft de hypotheek voor een hoger bedrag in, dan je op dat moment daadwerkelijk leent. Als je dat extra bedrag later wilt aanspreken, dan zijn er geen nieuwe afsluitingskosten.

Subsidie

Als je je woning wilt verduurzamen, dan kan je daar vaak van de overheid subsidie voor krijgen, in het kader van de ISDE (Investeringssubsidie voor duurzame energie). Dan heb je dus minder financiering nodig. Je moet je huis dan wel echt duurzamer en energiezuiniger maken. Voor de subsidie komen in aanmerking de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers, maar ook maatregelen voor de isolatie van onder meer ramen, vloer, dak en buitenmuren.

2 gedachten over “Een verbouwing financieren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *